Κυριακή, 29 Νοεμβρίου 2015

Άνω & Κάτω Πεδινά : Δύο κουκλίστικα Ζαγοροχώρια που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε αυτό το χειμώνα [Εικόνες]

Ο χειµώνας µπήκε για τα καλά και το µυαλό µας αναπόφευκτα «ταξιδεύει» στους µαγευτικούς ορεινούς προορισµούς της χώρας µας.

Και πρώτ' απ' όλα, στο Ζαγόρι, την αρχοντική συµπολιτεία της Ηπείρου µε την κουκλίστικη οµορφιά! Κι αν µας ρωτάτε ποιο από τα 46 συνολικά Ζαγοροχώρια να προτιµήσετε φέτος, εµείς θα σας πούµε ότι πολλά αξίζουν, αλλά η πραγµατική έκπληξη ακούει στο όνοµα... Άνω & Κάτω Πεδινά!

Οι τιµές αφορούν σε δίκλινα δωµάτια και περιλαµβάνουν σπιτικό πρωινό.


Άνω Πεδινά

Σε υψόµετρο γύρω στα 950 µ., τα Άνω και Κάτω Πεδινά είναι δύο από τα οµορφότερα και πιο χαρακτηριστικά Ζαγοροχώρια, που τα τελευταία χρόνια ανέρχονται διαρκώς στις προτιµήσεις των επισκεπτών. Το πρώτο ατού τους είναι η στρατηγική τους θέση, καθώς βρίσκονται πολύ κοντά στην Εθνικό Οδό Ιωαννίνων-Κοζάνης και ανάµεσα στα κεντρικά Ζαγόρια (Ασπράγγελοι, Μονοδένδρι, Κήποι, Βίτσα κ.λπ.) και τα βορειότερα χωριά της ορεινής «συµπολιτείας» (Αρίστη, Πάπιγκο). Από τα Γιάννενα θα βρεθείτε εδώ σε µόλις 40΄. Όµως, το πιο δυνατό τους χαρτί είναι άλλο: η µοναδική τους αρχιτεκτονική (έχουν ανακηρυχθεί αµφότερα παραδοσιακοί οικισµοί), ο απόλυτος σεβασµός στη ζαγορίτικη αισθητική και η φροντίδα που έχουν δείξει οι ντόπιοι στην ανάδειξή τους· µε αποτέλεσµα σήµερα, παρά τον πολύ µικρό µόνιµο πληθυσµό τους, να... καµαρώνουν για µερικούς από τους κορυφαίους ξενώνες στην περιοχή.

Τα Άνω Πεδινά κερδίζουν αµέσως τον ταξιδιώτη, χάρη στη γοητευτική εικόνα που δίνει η κεντρική τους πλατεία, µε τον τεράστιο πλάτανο, την εκκλησία του Αγίου Δηµητρίου, το θαυµάσιο καµπαναριό και το παλιό πέτρινο δηµοτικό σχολείο. Ανηφορίζοντας το καλντερίµι θα εντυπωσιαστείτε από τα πέτρινα σπίτια και ξενώνες - µιλάµε για µικρά αριστουργήµατα! Ξεκινώντας πριν από 25 χρόνια περίπου µε το Σπίτι του Ορέστη, το µικρό αυτό χωριό έφτασε σήµερα να αριθµεί καµιά δεκαριά εξαιρετικές προτάσεις διαµονής, που συνδυάζουν ιδανικά παράδοση, πολυτέλεια και αυθεντικό πνεύµα φιλοξενίας! Αλλά και τα ταβερνάκια των Άνω Πεδινών είναι τόσο προσεγµένα και καλαίσθητα που προκαλούν αµέσως τον επισκέπτη να δοκιµάσει τις τοπικές λιχουδιές, συνοδεύοντας µε πατροπαράδοτο τσίπουρο ή µε ποιοτικό, σπιτικό κρασί.Σηµαντικά αξιοθέατα είναι η Λαµπρίδειος Οικοκυρική Σχολή (από τον ιστοριοδίφη Ιωάννη Λαµπρίδη), το ιστορικό µοναστήρι της Ευαγγελίστριας, κοντά στην είσοδο του οικισµού, και η Μονή Αγίας Παρασκευής, µισή ώρα µε τα πόδια στ' ανατολικά του χωριού. Αξίζει ν' αναφέρουµε ότι διάσηµο τέκνο των Άνω Πεδινών υπήρξε ο διδάσκαλος του γένους Νεόφυτος Δούκας. Το χωριό διαθέτει µέχρι και συνεδριακό κέντρο, το οποίο διοργανώνει και διάφορες εκδηλώσεις - αδιάψευστη απόδειξη του πόσο αποφασισµένοι είναι οι ντόπιοι να φτάσουν αυτό το «διαµάντι» των Ζαγορίων εκεί που του αξίζει!

Πού να µείνετε

• Στον ξενώνα Αλθαία, µε 7 προσεγµένες αυτόνοµες κατοικίες (όλες εξοπλισµένες µε τζάκι), µε κυρίαρχο στοιχείο το ξύλο, ενώ το συγκρότηµα διαθέτει επίσης καφενείο, όπου θα απολαύσετε και τοπικά προϊόντα και σπιτικά γλυκά, όπως άλλωστε και στο πλούσιο πρωινό του. Από €70. (τηλ. 26530 71700, κιν. 69760 58496, www.althea-zagori.gr)• Στο Primoula Country Hotel & Spa, µε 11 εξαιρετικά δωµάτια (από τα οποία τα 4 σουίτες), µε αισθητική, επίπλωση, διακόσµηση που κερδίζουν αµέσως τις εντυπώσεις! Στα συν, ο υπέροχος χώρος του πρωινού και η εξαιρετική θέα! Aπό €70. (Τηλ. 26530 71133, www.primoula.gr)• Στο hotel Πορφυρόν, που στεγάζεται σε ιστορικό αρχοντικό του οικισµού (χρώµατος... πορφυρού, απ' όπου πήρε και το όνοµά του), µε πολύ προσεγµένα, αρχοντικά δωµάτια, τα οποία έχουν και θαυµάσια θέα, ενώ τα περισσότερα διαθέτουν τζάκι. Aπό €70. (Τηλ. 26530 71579, www.porfyron.com)• Στο boutique hotel Πύρρειον, σε ρωµαλέο πέτρινο κτήριο, µε 10 δωµάτια υψηλής αισθητικής, που υπερτερούν εµφανώς σε αισθητική, ανέσεις και παροχές. Δυνατό είναι και το εστιατόριό του (ανοιχτό και σε µη ενοίκους) και πολύ ζεστό... το lounge bar του. Aπό €80. (Τηλ. 26530 71141, www.pirrion.gr)• Στο Αµαρυλλίς luxury guest house. Η ροµαντική ατµόσφαιρά του και η φινετσάτη επίπλωσή του άνετα παραπέµπουν σε έπαυλη γαλλικής εξοχής! Το συγκρότηµα διαθέτει βεράντες και ιδιαίτερες αυλές που του δίνουν έναν πολύ γραφικό χαρακτήρα. Aπό €100. (Τηλ. 26530 71132, www.amaryllis-house.gr)
• Στο Αµελικό hotel, µε 14 δωµάτια που συνδυάζουν πλήρη προσαρµογή στην παράδοση και σύγχρονες ανέσεις, ενώ αρκετά έχουν και τζάκι. Aπό €60. (Τηλ. 26530 71501, κιν. 6944 772638, www.ameliko.gr)
• Στο Σπίτι του Ορέστη, τον πρώτο ξενώνα της περιοχής, µε µεγάλη παράδοση στη φιλοξενία, που ανανεωµένο συνεχίζει να αποτελεί µια αξιόπιστη πρόταση διαµονής. Από €40. (Τηλ. 26530 71202, www.orestishouse.gr)

Πού να φάτε
• Στο Dizaki, που κερδίζει αµέσως τον επισκέπτη µε τον πολύ φιλόξενο χώρο του και τη ροµαντική αισθητική του. Ελληνική κουζίνα µε δηµιουργικές τάσεις. (τηλ. 26530 71121)• Στην ταβέρνα της κας Σωτηρίας Τσιγαρά, για αυθεντική τοπική κουζίνα, ενώ δεν πρέπει να παραλείψετε τις χειροποίητες πίτες. (τηλ. 26530 71209)• Στην ταβέρνα Ξάνθος, µε µεγάλη ιστορία στο χωριό, γνωστή για τα ζουµερά κρέατά της και την παραδοσιακή ζαγορίσια αλευρόπιτα. (τηλ. 26530 71289)

Κάτω ΠεδινάΤα Κάτω Πεδινά έχουν ακόµα λιγότερους κατοίκους από τα Άνω (από τα οποία απέχουν µόλις 4 χλµ.), γύρω στους 40 το χειµώνα. Κι όµως, µας δίνουν αρκετούς λόγους να τα επισκεφτούµε, πέρα από την απόλυτη γαλήνη και την οµορφιά της ηπειρώτικης φύσης. Είναι από τους παλιότερους οικισµούς του Ζαγορίου, καθώς αναφέρονται από το 1321, ενώ ξεχωρίζουν σε γραφικότητα αλλά και για την οµορφιά των πέτρινων αρχοντικών τους!Τον 17ο-18ο αιώνα γνώρισαν µεγάλη άνθηση, καθώς εγκαταστάθηκαν εδώ πολλοί από γειτονικά χωριά, και απόδειξη της ακµής τους είναι ο ναός των Ταξιαρχών, του 1611, αλλά και εκείνοι του Αγίου Νικολάου και Αγίου Αθανασίου (είναι σήµερα ο ενοριακός ναός), και οι δύο του 18ου αιώνα. Το χωριό λεγόταν τότε Κάτω Σουδενά (και, αντίστοιχα, τα Άνω Πεδινά Άνω Σουδενά) και το Σουδενίτικο οροπέδιο ήταν ονοµαστό για την παραγωγή του σε σιτηρά και όσπρια, καθώς και για τους αµπελώνες του!

Πού να µείνετε
Στον εξαιρετικό αγροτουριστικό ξενώνα Ανέµη, που άνοιξε πέρυσι, και τα 7 δωµάτιά του έχουν το καθένα τη δική του προσωπικότητα. Όλα εδώ είναι µελετηµένα ώστε να αναδεικνύουν τη ζαγορίτικη παράδοση, αλλά µε έναν τρόπο ευφάνταστο, δηµιουργικό, που δίνει σε αυτό το κατάλυµα έναν πραγµατικά οικογενειακό χαρακτήρα! Οι δραστηριότητες που διοργανώνει περιλαµβάνουν από περιπάτους στη φύση µέχρι µαθήµατα ηπειρώτικου υφαντού. Στο Μαγερειό του, οι ένοικοι (κατόπιν συνεννόησης και επισκέπτες) απολαµβάνουν µόνο πιάτα από ντόπιες πρώτες ύλες και το φαγητό εδώ είναι ένας ακόµη τρόπος να γίνουν όλοι µια παρέα! Από €70. (τηλ. 26530 72003, www.anemi-zagori.gr)Ιδανική πρόταση διαµονής είναι το µόλις... ενός έτους Άπειρος Χώρα, σε υπέροχο πέτρινο αρχοντικό, από τα πιο ιστορικά της περιοχής, µε αναφορές από τον 16ο αιώνα! Τα 7 δωµάτιά του εξασφαλίζουν όλες τις σύγχρονες ανέσεις και πολλές παροχές, ενώ η επίπλωση και το design τους είναι πραγµατικά πολύ υψηλού επιπέδου, αλλά απολύτως προσαρµοσµένο στη... ζαγορίτικη ατµόσφαιρα. Από €140. (τηλ. 26530 71188, www.apeiroschora.gr)Από πέρυσι ξανάνοιξε στο χωριό το καφενείο-εστιατόριο Μεσοχώρι, για καφέ, τσίπουρο δικής τους παραγωγής, λαχταριστούς µεζέδες αλλά και εξαιρετικά γλυκά του κουταλιού! Τόσο ο εσωτερικός χώρος όσο και η αυλή (όταν ο καιρός το επιτρέπει) εκπέµπουν αυθεντικότητα και την πιο ξένοιαστη διάθεση. (τηλ. 26530 71238)

Πώς να πάτε
Από Αθήνα θα φτάσετε στα Ιωάννινα οδικώς ή µε πτήση της Olympic Air (www.olympicair.com), από €112 µε επιστροφή. Από εκεί τα Άνω Πεδινά απέχουν 35 χλµ. και τα Κάτω 37 χλµ. µέσω της Ε.Ο. Ιωαννίνων-Κοζάνης.Πηγή