Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου 2015

Θεαματική αύξηση στον ελληνικό τουρισμό για το 2016 βλέπουν οι Γερμανοί - Έρχονται οι Ρώσοι τουρίστες

Μετά από μια χρονιά ρεκόρ, και το 2016 αναμένεται αύξηση των τουριστών που θα έρθουν στην Ελλάδα,αναφέρει σε άρθρο της τις προάλλες η γερμανική Ραδιοφωνία Ντόυτσε Βέλλε.

Και γράφει στην ιστοσελίδα της ότι το 2016 αναμένονται στην Ελλάδα τουλάχιστον 2 εκατομμύρια επιπλέον τουρίστες- κυρίως από τη Ρωσία.

Όπως σημειώνει , οι πιο αγαπητοί τουριστικοί προορισμοί των Ρώσων ήταν μέχρι πρόσφατα η Αίγυπτος και η Τουρκία. Μετά τη συντριβή του ρωσικού αεροσκάφους στη χερσόνησο του Σινά περί τα τέλη Οκτωβρίου με 224 θύματα αλλά και την κατάρριψη ρωσικού μαχητικού από την Τουρκία και τις κατά συνέπεια δύσκολες διπλωματικές σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας, όλα δείχνουν ότι οι 4,5 εκατ. Ρώσοι τουρίστες που πήγαν πέρυσι Τουρκία,θα στραφούν το 2016 σε άλλους προορισμούς. Κατά προτίμηση μάλιστα στην Ελλάδα, αν και λόγω του αδύναμου ρουβλίου, πολλοί Ρώσοι δεν αναμένεται να ταξιδέψουν μέσα στο 2016 για διακοπές στο εξωτερικό, σημειώνει η Ντόυτσε Βελλε.

Οι Ρωσοι τουρίστες

Στις πτυχές ασφαλείας και σταθερότητας ως παράγοντες διαμόρφωσης των τάσεων στον Τουρισμό διεθνώς ,αναφέρεται με σημαντικό σημερινό της άρθρο στο PRONEWS.GR και η κ. Έλενα Κουντουρά ,Αναπληρώτρια Υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης & Τουρισμού. Όπως γράφει (http://www.pronews.gr/portal/20151228/opinion-makers/%CE%B4%CF%85%CE%BD%CE%B1%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CF%83%CF%84%CF%81%CE%B1%CF%84%CE%B7%CE%B3%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%BC%CE%B5-%CE%BD%CE%AD%CE%B5%CF%82-%CF%83%CF%85%CE%BC%CF%86%CF%89%CE%BD%CE%AF%CE%B5%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%BD%CE%AD%CE%B1-%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CE%AF%CE%B3%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1-%CF%84%CE%BF-2016-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CE%BD) στο PRONEWS.GR <<το ζήτημα της ασφάλειας αναδεικνύεται σε κυρίαρχο κριτήριο καθορισμού των ταξιδιωτικών επιλογών για το 2016, με τις τελευταίες διεθνείς έρευνες να επιβεβαιώνουν τις σχετικές εκτιμήσεις που έχουμε στην εγχώρια αγορά.Ο διεθνής προβληματισμός για την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής που εξακολουθεί μέχρι σήμερα, αφήνει μικρά περιθώρια για ασφαλείς εκτιμήσεις σχετικά με το βαθμό στον οποίον θα επηρεαστεί η ροή τουριστών από και προς συγκεκριμένες αγορές και περιοχές.

Στο γενικότερο αυτό κλίμα, η Ελλάδα αποτελεί έναν ελκυστικό παγκόσμιο προορισμό. Τη χώρα μας επέλεξαν φέτος (2015) περίπου 25,5 εκατ. τουρίστες που πέρασαν τις διακοπές τους απρόσκοπτα και συνεχίζουν να επισκέπτονται ελληνικούς προορισμούς με αίσθημα ασφάλειας και σε συνθήκες σταθερότητας>>( σ.σ.από 22 εκατομμύρια που ήταν το 2014). Για αυτό και προαναγγέλλει από το PRONEWS ειδικές πολιτικές σε χώρες όπως η Ρωσία - και όχι μόνο- << με εντεινόμενες επιχειρησιακές και επικοινωνιακές δράσεις, άμεσου και διαρκούς χαρακτήρα>>!.

Αύξηση και των Γερμανών τουριστών το 2016

Πέραν της αναμενόμενης αύξησης των Ρώσων, αύξηση θα σημειώσει, όπως όλα δείχνουν, και ο αριθμός των Γερμανών τουριστών το 2016. Αρκετοί από τους μεγάλους γερμανικούς tour operator προσφέρουν για την επόμενη καλοκαιρινή περίοδο περισσότερα ξενοδοχεία στους ενδιαφερόμενους σε σχέση με πέρυσι.

Για παράδειγμα, αναφέρεται , ότι λόγω της αυξανόμενης ζήτησης στην Γερμανία για ελληνικά πακέτα διακοπών, ο όμιλος Alltours διευρύνει ακόμη περισσότερο την προσφορά του για το καλοκαίρι του 2016, προσφέροντας στους πελάτες του περισσότερα από 380 ξενοδοχεία (από 340) στις κατηγορίες 3 έως 5 αστέρων.

Η διεύρυνση της προσφοράς αφορά τους τρεις δημοφιλέστερους ελληνικούς προορισμούς, δηλαδή την Κρήτη, τη Ρόδο και την Κω ενώ νέα προσφερόμενα ξενοδοχεία προστέθηκαν στη Χαλκιδική και την Πιερία. Στον νέο κατάλογο της Alltours προστέθηκαν όμως και δυο νέοι προορισμοί στο Ιόνιο, και συγκεκριμένα η Λευκάδα και η Ζάκυνθος.

«Η τάση για διακοπές στην Ελλάδα θα συνεχιστεί και το 2016, διότι η χώρα είναι ένας από τους ομορφότερους τουριστικούς προορισμούς στην Ευρώπη, με ονειρικές παραλίες, πολύ καλή φιλοξενία και εξαιρετική ποιότητα στα ξενοδοχεία», δήλωσε ο επικεφαλής του ομίλου Βίλι Φερχούφεν.

Το πόσο σημαντική θα ειναι η αναμενόμενη αύξηση προκύπτει και από το ότι γενικά η ελληνική οικονομία το 2016 θα είναι σε ύφεση- η ΕΕ αναμένει για το 2016 συρρίκνωση της τάξης του 1,3%. Η οικονομική αυτή ύφεση θα ήταν μεγαλύτερη εάν δεν υπήρχε ο τουρισμός, που από χρονιά σε χρονιά πηγαίνει ολοένα καλύτερα. Ας μην ξεχνάμε ότι ο τουρισμός συμβάλλει κατά 20% στο ελληνικό ΑΕΠ, σημειώνει η Ντόυτσε Βέλλε.

Ειδικές καμπάνιες για τα πληττόμενα νησιά

Υπάρχουν όμως και δυσκολίες, παρά το κλίμα αισιοδοξίας για τον ελληνικό τουρισμό το 2016. Για παράδειγμα ο σύνδεσμος ξενοδόχων στην Κω εκφράζει φόβο για μείωση σε επισκέπτες και έσοδα λόγω της προσφυγικής κρίσης. Το περασμένο καλοκαίρι οι εικόνες με τους χιλιάδες πρόσφυγες που έφθαναν κάθε μέρα στο νησί έκαναν το γύρο του κόσμου. Το αποτέλεσμα ήταν 170.000 ακυρώσεις και μείωση τουριστικών εσόδων κατά 7 εκατομμύρια ευρώ περίπου.

Στο Υπουργείο Τουρισμού ( και τα άλλα συναρμόδια Υπουργεία) έχουν επίγνωση των ζητημάτων αυτών. Η κ. Έλενα Κουντουρά ,Αναπληρώτρια Υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης & Τουρισμού, γράφει (http://www.pronews.gr/portal/20151228/opinion-makers/%CE%B4%CF%85%CE%BD%CE%B1%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CF%83%CF%84%CF%81%CE%B1%CF%84%CE%B7%CE%B3%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%BC%CE%B5-%CE%BD%CE%AD%CE%B5%CF%82-%CF%83%CF%85%CE%BC%CF%86%CF%89%CE%BD%CE%AF%CE%B5%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%BD%CE%AD%CE%B1-%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CE%AF%CE%B3%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1-%CF%84%CE%BF-2016-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CE%BD) επ' αυτού σήμερα στο PRONEWS.GR : << συνεχίζουμε σε επιχειρησιακό και επικοινωνιακό επίπεδο να ενισχύουμε την τουριστική εικόνα των νησιών του Αιγαίου αλλά και ολόκληρης της χώρας ως ιδανικού προορισμού διακοπών>>.

Και ταχύτερη και απλούστερη διαδικασία έκδοσης βίζας

Κάνει όμως και άλλη μια σημαντική παρέμβαση η κ. Κουντουρά- γενικότερου ενδιαφέροντος από πλευράς σημείων προορισμού: Μιλά για την << κοινή προσπάθεια των υπουργείων Εξωτερικών και Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού για την εξασφάλιση ταχύτερης και απλούστερης διαδικασίας έκδοσης βίζας με το νέο σύστημα βιομετρικών θεωρήσεων, ώστε να διευκολυνθεί η ροή τουριστών από εκτός Σένγκεν χώρες, που είναι και αγορές- στόχοι>>.

Γενικά πάντως και παράγοντες του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) αισιοδοξούν για το 2016- Έχουν σαν βάση ότι το 2015, παρά τα αρνητικά πρωτοσέλιδα για το κλείσιμο τραπεζών, την επιβολή capital controls και τις απεργίες, ο αριθμός των τουριστών το 2015 αυξήθηκε σε περίπου 26 εκατομμύρια, από 22 εκατομμύρια που ήταν το 2014. Σύμφωνα με τον ΣΕΤΕ ανοδική ήταν και η πορεία των εσόδων από τον τουρισμό:

Από 14,3 δισεκατομμύρια το 2014 ανήλθαν στα 14,5 το 2015. Τα ποσά αυτά , υποστηρίζουν, μεταφράζονται σε σημαντική ενίσχυση του ΑΕΠ της χώρας κατά μια επιπλέον μονάδα. Ειδικά σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο όσο αυτή που διανύει η χώρα μας, ο τομέας του τουρισμού, αποδεικνύει έμπρακτα ότι συνεχίζει να ενισχύει την ελληνική οικονομία και την απασχόληση, αφού η αύξηση αυτή θα συμβάλλει στην διαφύλαξη τουλάχιστον 60.000 θέσεων εργασίας. Οπότε και για το 2016 η αισιοδοξία ειναι βάσιμη.

Πηγή