Παρασκευή, 18 Δεκεμβρίου 2015

Οι 5 πιο «πράσινες» πόλεις του κόσμου [Εικόνες]

Σε κάποια μέρη του κόσμου η προστασία του περιβάλλοντος είναι προτεραιότητα και τρόπος ζωής, σε άλλα δευτερεύουσας έως και ελάχιστης σημασίας.

Μελετώντας την οικολογική συμπεριφορά 120 πόλεων σε Ευρώπη, Αμερική, Ασία, και Αφρική, η Siemens δημοσίευσε τη νέα λίστα με τις πιο «πράσινες» πόλεις στον κόσμο (Green City Index). Η αξιολόγηση πραγματοποιήθηκε με βάση τις επιδόσεις ως προς τα ποσοστά εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, τα εναλλακτικά μέσα μεταφοράς, τη διαχείριση νερού και αποβλήτων και την περιβαλλοντική πολιτική.

1. Κοπεγχάγη, ΔανίαΔιακρίνεται χρόνια τώρα για την οικολογική της πολιτική, οπότε δεν κάνει εντύπωση ότι τερμάτισε πρώτη (συνολικά οι επιδόσεις από όλες τις κατηγορίες) και σε αυτή την αναμέτρηση. Δεν υπάρχει μέρος σ’ αυτή την πόλη όπου να μην μπορείς να φτάσεις με ποδήλατο, σχεδόν για όλους τους κατοίκους υπάρχει ένα μέσο μαζικής μεταφοράς που περνάει πολύ κοντά από το σπίτι τους και οι ανεμογεννήτριες στην ακτογραμμή, είναι σήμα – κατατεθέν της πόλης.

2. Βανκούβερ, ΚαναδάςΠρωταθλήτρια οικολογικής συνείδησης, τα καταφέρνει καλύτερα απ’ όλες τις πόλεις του κόσμου στην εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα και την ποιότητα του αέρα, και βρίσκεται ανάμεσα στις 10 πόλεις με τις καλύτερες επιδόσεις στις κατηγορίες της μελέτης. Με ένα ανεπτυγμένο δίκτυο ποδηλατόδρομων, πεζόδρομων και δημόσιων κήπων, το Βανκούβερ είναι ο παράδεισος του οικοτουρισμού, ενώ οι αρχές σκοπεύουν να ελαττώσουν τις εκπομπές αερίων κατά 33% ως το 2020, να ενισχύσουν τα υδροηλεκτρικά έργα και να προβάλλουν εναλλακτικές πηγές ενέργειας.

3. Κουριτίμπα, ΒραζιλίαΗ μοναδική πόλη της Νότιας Αμερικής που διακρίθηκε σ’ αυτή τη μελέτη, ηγείται σταθερά στην κούρσα της προστασίας του περιβάλλοντος. Η πόλη που εφάρμοσε πρώτη στον κόσμο το σύστημα λωρίδων ταχείας διέλευσης για τα λεωφορεία στη δεκαετία του ’60, αναπτύσσει όλο και περισσότερο τη φιλική προς το περιβάλλον πολιτική της. Επόμενο βήμα, η κατασκευή του μετρό.

4. Κέιπ Τάουν, Νότια ΑφρικήΗ αφρικανική πόλη με την πιο φιλική προς το περιβάλλον πολιτική σε ολόκληρη την ήπειρο. Αξιοποίησε πρώτη το αιολικό πάρκο της χώρας και περιβάλλεται από μνημεία της φύσης (Table Mountain, Lion’s Head) που καλλιεργούν στους κατοίκους τη νοοτροπία ενός υγιή τρόπου ζωής και της καλής σχέσης με το περιβάλλον.

5. Σαν Φρανσίσκο, ΚαλιφόρνιαΗ πιο «πράσινη» πόλη της Βόρειας Αμερικής, κατέχει ένα από υψηλότερα ποσοστά ανακύκλωσης στον κόσμο.


Πηγή