Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου 2015

Τα 5 πιο συναισθηματικά φορτισμένα μνημεία για την Ειρήνη [Εικόνες]

Μετά τα πρόσφατα γεγονότα στο Παρίσι αλλά και τα κύματα προσφύγων σε όλη την Ευρώπη, η ανάγκη για παγκόσμια Ειρήνη είναι πιο επίκαιρη από ποτέ.

Hiroshima Peace Memorial

Τα πιο όμορφα και δυνατά μνημεία για την Ειρήνη συχνά προκύπτουν από τα ίδια τα συντρίμμια της καταστροφής. Ένα από αυτά είναι και το Hiroshima Peace Memorial που αποτελείται ουσιαστικά από τον σκελετό που απέμεινε από το κτήριο Genbaku Dome στη Χιροσίμα, που προφυλάχθηκε μεθοδικά από τους επιζώντες της καταστροφής στην πόλη το 1945. Με την βόμβα στη Χιροσίμα τον Αύγουστο του 1945 εκμηδενίστηκε το εμπορικό και πολιτικό κέντρο της πόλης. Η θολωτή νομαρχιακή αίθουσα ήταν από τα λίγα σημεία που άντεξαν την καταστροφή και μεταμορφώθηκαν στη συνέχεια σε μνημεία για την παγκόσμια ειρήνη. Στο κτήριο βρίσκεται σήμερα και η επιγραφή «Όλες οι ψυχές εδώ ας αναπαυθούν. Ας μην επαναληφθεί το κακό».

Imagine Peace Tower, Yoko Ono, Reykjavik, 2007Η Yoko Ono δημιούργησε ένα επαναστατικό μνημείο Ειρήνης σε ένα νησί κοντά στο Reykjavik. Το έργο της εμπνέεται από την ιδέα ενός φάρου, το φως του οποίου περνά μέσα από ένα πρίσμα. Ακτίνες φωτός από γεωθερμική ενέργεια φτάνουν μέχρι τον ουρανό, όπως ακριβώς οι ελπίδες της ανθρωπότητας για παγκόσμια ειρήνη. Το συγκεκριμένο έργο της είναι ένα μνημείο τόσο για τον John Lennon όσο και για το όραμά της για ειρήνη.

Face2Face, JR, Βηθλεέμ, 2007Μπορεί η διαμάχη των Παλαιστινίων και των Ισραηλινών να ακούγεται κάπως ασυνήθιστη αφορμή για χιούμορ και αστεία, αλλά ο JR κατόρθωσε να φτιάξει ένα έργο που καταφέρνει να φέρει στη επιφάνεια την ανάγκη για eιρήνη με έναν άκρως χιουμοριστικό τρόπο. Λαμβάνοντας υπόψη του ότι οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι σπάνια βλέπουν ο ένας το πρόσωπο του άλλου, παρά μόνο μέσα από τα ΜΜΕ, αν και κανονικά θα ήταν γείτονες, αποφάσισε να φωτογραφίσει Ισραηλινούς αλλά και Παλαιστίνιους που πίσω από τον τοίχο έκαναν γκριμάτσες για την «απέναντι πλευρά». Οι φωτογραφίες στόλισαν έναν τοίχο, αλλά όποιος βλέπει τα πρόσωπα αυτά, δεν μπορεί να καταλάβει ποιος είναι Παλαιστίνιος και ποιος Ισραηλινός.

Salvation Mountain, Καλιφόρνια, 1986Ο Leonard Knight πέρασε όλη του ζωή προσπαθώντας να βρει δημιουργικούς τρόπους για να επικοινωνήσει την ανάγκη για παγκόσμια ειρήνη. Ξεκίνησε δημιουργώντας ένα αερόστατο γεμάτο με προσευχές. Όταν όμως το αερόστατο καταστράφηκε, δημιούργησε ένα βουνό από πηλό στην Καλιφόρνια, το οποίο έβαψε σε διάφορα χρώματα που του δώρισαν επισκέπτες. Μέχρι τα 80 του, ο Knight έζησε μέσα σε ένα παλιό πυροσβεστικό όχημα πίσω από το βουνό που έφτιαξε. Η βασική ιδέα της φιλοσοφίας του ήταν «Αγάπα τον Χριστό και κάνε το απλά».

The Fallen, Sand in Your Eye, Νορμανδία, 2013Μνημεία όμως δεν είναι μόνο κτήρια, αλλά μπορεί να είναι και τοπία ή προσωρινές κατασκευές που φτιάχνουν μαζί οι άνθρωποι. Μια τέτοια κατασκευή δημιουργήθηκε την Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης του 2013, από το γκρουπ Sand in Your Eye που εργάστηκε μαζί με εθελοντές και όλοι μαζί έφτιαξαν ένα προσωρινό μνημείο για τους 9,000 ανθρώπους– από όλες τις πλευρές– που έχασαν τη ζωή τους στην παραλία της Νορμανδίας στις 6 Ιουνίου 1944. Φτιάχνοντας τα σώματα των πτωμάτων στην άμμο, πριν η θάλασσα σβήσει και το τελευταίο από αυτά.


Πηγή