Παρασκευή, 18 Δεκεμβρίου 2015

Μουσείο της Ακρόπολης: Ξεναγήσεις, μελωδίες και δράσεις για μικρούς και μεγάλους [Εικόνες]

Ενα πολύ πλούσιο και δημιουργικό πρόγραμμα, μας ετοιμάζει για τις γιορτές το πιο εντυπωσιακό μουσείο της Αθήνας. Σημειώστε τις ημερομηνίες: 19/12, 20/12 και 27/12.

Εργαστήριο: Οι μικροί φίλοι που θα επισκεφθούν το Μουσείο τις γιορτινές μέρες θα έχουν την ευκαιρία να δημιουργήσουν με πολλή φαντασία δικά τους κτήρια από λευκά τουβλάκια lego. Πρόκειται για το παιδικό εργαστήριο «Ναοί και άλλα κτήρια από lego εμπνευσμένα από την Ακρόπολη». Έμπνευσή τους, οι ναοί, οι κίονες και τα κιονόκρανα από την Ακρόπολη. Ημέρες και Ώρες εργαστηρίου: Σάββατο 19 και Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 11:00 με 13:00. Το εργαστήριο απευθύνεται σε παιδιά 7-11 ετών και για την συμμετοχή απαιτείται τηλεφωνική προ κράτηση στο 210 9000900. Συμβολικό αντίτιμο 2 ευρώ για κάθε παιδί.Παιδική δράση: Οι ευχές των αρχαίων αποτυπώνονται με διαφορετικούς τρόπους σε σπουδαία εκθέματα του Μουσείου στη δράση «Φώτισε με τις ευχές σου το Μουσείο». Τα παιδιά και οι γονείς/συνοδοί τους, θα συζητήσουν με τους αρχαιολόγους- φροντιστές στην αίθουσα της αρχαϊκής συλλογής, ανάμεσα στα αγάλματα των ιππέων. Στη συνέχεια, στο μπαλκόνι του δευτέρου ορόφου με θέα την αρχαϊκή αίθουσα θα γράψουν τις ευχές τους προσθέτοντας το δικό τους φως στο Μουσείου. Η δράση είναι προγραμματισμένη για την Κυριακή 20 Δεκεμβρίου από τις 4 μ.μ. έως τις 7 μ.μ.


«Στόλισε τον πέπλο της Αθηνάς»: Ένα αντικείμενο σύμβολο της μεγαλύτερης γιορτής της Αθήνας, ο πολύχρωμος πέπλος της Αθηνάς με θέμα τη Γιγαντομαχία, αναδύεται μέσα από τα εκθέματα του Μουσείου και γίνεται έμπνευση για να στολίσουν παιδιά και οι γονείς/συνοδοί τους, τον δικό τους πέπλο. Κυριακή 27 Δεκεμβρίου, από τις 11 π.μ. έως τις 6 μ.μ.Περιοδική έκθεση: Συνεχίζεται ως τις 10 Ιανουαρίου 2016 η περιοδική έκθεση «Σαμοθράκη. Τα μυστήρια των μεγάλων θεών» με θέμα τα περίφημα μυστήρια που τίμησαν με δωρεές λαμπρών οικοδομημάτων οι ηγεμόνες των ελληνιστικών βασιλείων. Το μουσείο προσκαλεί και τους μικρούς επισκέπτες από 8 ετών με τους γονείς τους να μάθουν για τα μυστήρια στο Ιερό των Μεγάλων Θεών και να αναζητήσουν τα χαρακτηριστικά εκθέματα της έκθεσης. Η είσοδος στην περιοδική έκθεση είναι ελεύθερη.


Γιορτινές μελωδίες: Την Κυριακή 20 Δεκεμβρίου, στις 12 το μεσημέρι, οι σπουδαστές των μουσικών συνόλων του Ωδείου Φίλιππος Νάκας θα παρουσιάσουν μια χριστουγεννιάτικη συναυλία με γνωστά έργα των Bach, Strauss, Tchaikovsky κ.ά., υπό τη διεύθυνση των Μ. Παπαπέτρου και Ν. Σαραντίδου. Στη συναυλία θα συμμετέχει και η εντυπωσιακή χορωδία Jazz Pop Gospel Choir υπό τη διεύθυνση της Μαρίνας Σάττι. Την Κυριακή 27 Δεκεμβρίου, στις 12 το μεσημέρι, το ιστορικό σχήμα της Μουσικής της Πολεμικής Αεροπορίας θα παρουσιάσει ένα πρωτοχρονιάτικο εορταστικό ρεπερτόριο, με γνωστά ελληνικά και διεθνή μουσικά κομμάτια. Τη μουσική θα διευθύνει ο Σμηναγός (ΜΣ) Αλέξανδρος Λιτσαρδόπουλος.Το γούρι για το 2016: Το φετινό γούρι του Μουσείου Ακρόπολης, σχεδίασε η Αλεξάνδρα Τσουκαλά, και είναι εμπνευσμένο από τη μαρμάρινη μαγική σφαίρα που βρέθηκε θαμμένη κοντά στο Διονυσιακό Θέατρο. Απεικονίζει τον θεό Ήλιο σε θρόνο, ένα λιοντάρι, έναν δράκοντα και διάφορα μαγικά σύμβολα. Η σφαίρα φαίνεται ότι χρησιμοποιούνταν σε τελετουργίες με την προσδοκία ότι η μαγική της δύναμη θα οδηγούσε στο καλό και στην ευτυχία.

Πηγή