Τρίτη, 22 Δεκεμβρίου 2015

Ταξίδι στον Άραχθο! Οδοιπορικό στη σκιά των επιβλητικών Τζουμέρκων... [Εικόνες]

Άγρια ομορφιά και μοναδικά τοπία θα συναντήσει κανείς κάνοντας ένα ταξίδι στον Άραχθο και τη γύρω περιοχή.

Αυτό το ποτάμι της Ηπείρου σχηματίζεται στα υψίπεδα της Πίνδου, κοντά στο Μέτσοβο με παραποτάμους του τον Καλαρρύτικο, τον Μετσοβίτικο και τον Ζαγορίτικο.

Στην αρχαιότητα ο ποταμός Άραχθος ονομαζόταν Ίναχος και ήταν πλωτός μέχρι την πόλη Αμβρακία. Το όνομα Ίναχος το οφείλει στο μυθικό αρχαίο βασιλέα του Άργους Ίναχο, γιος του Ωκεανού και της Τηθύος.

Ο Άραχθος μετά από μια μοναδική διαδρομή φυσικής ομορφιάς, περίπου 110 χιλιόμετρων, διαρρέοντας τμήμα του νομού Ιωαννίνων και του νομού Άρτας, χύνεται τελικά στον Αμβρακικό Κόλπο, κοντά στην Άρτα. Λίγα χιλιόμετρα πριν την εκβολή του ποταμού Αράχθου στον Αμβρακικό Κόλπο και την πόλη της Άρτας έχει δημιουργηθεί το 1981 η τεχνητή λίμνη Πουρναρίου σε μια περιοχή με πλούσια χλωρίδα και μεγάλη ποικιλία πανίδας, μικροπανίδας και ορνιθοπανίδας που μαγεύει τον επισκέπτη όλες τις εποχές του χρόνου.

Ο Άραχθος φημίζεται για τα γεφύρια του και μεγάλη απώλεια ήταν η κατάρρευση του στολιδιού του, του γεφυριού της Πλάκας του μεγαλύτερου μονότοξου γεφυριού -σε άνοιγμα- των Βαλκανίων, την 1η Φεβρουαρίου του 2015.

Μαγεμένος θα μείνει ο επισκέπτης από τα χωριά των Τζουμέρκων. Τα αρχοντοχώρια Άγναντα και Πράμαντα με την άγρια ομορφιά και τους φιλόξενους κατοίκους, σάς καλούν να τα εξερευνήσετε, ιδιαίτερα το χειμώνα, όταν τα τζάκια καπνίζουν και στα παραδοσιακά καφενεία ακούγονται ιστορίες από τα παλιά.

Ξεχωριστή ομορφιά έχει το χωριό Καταρράκτης που πήρε το όνομά του από τον εντυπωσιακό και επιβλητικό καταρράκτη που βρίσκεται εκεί. Το Συρράκο και οι Καλαρρύτες θα σας αποτελούν ιδανικό προορισμό για να γνωρίσετε από τους πιο όμορφους παραδοσιακούς οικισμούς της Ελλάδας. Μοναδικά φαράγγια και πλούσιο φυσικό τοπίο δημιουργούν εικόνες που θα σας μείνουν ανεξίτηλες και θα σας κάνουν να επιστρέψετε ξανά.

Extreme sports στον Άραχθο

Το ποτάμι θεωρείται ένα από τα ιδανικότερα και εντυπωσιακά ποτάμια της Ελλάδας για ράφτινγκ και καγιάκ. Δεκάδες λάτρεις του συγκεκριμένου σπορ οργανώνουν εκδρομές απ' όλην την Ελλάδα για να απολαύσουν τα νερά και τη μαγική διαδρομή. Υπάρχουν μάλιστα διάφορες διαδρομές κλιμακωτής δυσκολίας ανάλογα με την εμπειρία του καθενός.

Η καταλληλότερη εποχή για ράφτιγνκ στον Αραχθο είναι από αρχές Οκτωβρίου μέχρι Ιούνιο, αναλόγως βέβαια και με τα επίπεδα βροχής και χιονιού το χειμώνα.

Η Πύλη του Παραδείσου, επίσης στα Τζουμέρκα, αποτελεί αγαπημένο φαράγγι για όσους αγαπούν το canyoning και τις extreme αποδράσεις. Η πεζοπορία κερδίζει επίσης συνεχώς έδαφος για τους λιγότερο τολμηρούς.

Πού θα μείνετε

Παραδοσιακούς ξενώνες και ξενοδοχεία με τζάκια και ηπειρώτικη κουλτούρα θα βρείτε στα Τζουμέρκα, ενώ αν θέλετε να κάνετε διάφορες εξορμήσεις στην περιοχή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ως ορμητήριο τα Ιωάννινα και την Άρτα.

Τα τελευταία χρόνια μάλιστα η ευρύτερη περιοχή του Αράχθου, αλλά και τα Τζουμέρκα, αποτελούν δημοφιλή τουριστικό προορισμό, όχι μόνο για όσους αγαπούν το ράφτινγκ στο ποτάμι, αλλά και για τους φυσιολάτρες που θέλουν να γνωρίσουν την άγρια ομορφιά της περιοχής και την ηπειρώτικη παράδοση.

Πηγή