Κυριακή, 10 Ιανουαρίου 2016

Η Νέα Υόρκη το 1911 και σήμερα! [Εικόνες]

Πρόκειται για έναν από τους πιο διάσημους και ακριβούς δρόμους του κόσμου.

Η Πέμπτη Λεωφόρος στη Νέα Υόρκη είναι γεμάτη με εκατοντάδες πολυκαταστήματα, πανάκριβες μάρκες, αριστοκρατικά ξενοδοχεία και μερικά από τα πιο διάσημα αξιοθέατα, συμπεριλαμβανομένου του Empire State Building.

Αλλά πριν ο δρόμος γίνει η εμπορική υπερδύναμη που είναι σήμερα, ήταν το «σπίτι» των μικρών, οικογενειακών επιχειρήσεων. Οι φωτογραφίες που θα δείτε παρακάτω δείχνουν πώς θα έμοιαζε η Πέμπτη Λεωφόρος αν υπήρχε το Google Street View το 1911.

Οι εντυπωσιακές φωτογραφίες -που παρουσιάζονται από τη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης ως μέρος συλλογής- δείχνουν τα καταστήματα των ιδιοκτητών που μετακινήθηκαν βορειότερα για να ανοίξει ο δρόμος για μεγαλύτερα καταστήματα και εμπορικά. Από το 1906, τα περισσότερα κτίρια στην Πέμπτη Λεωφόρο από την Πλατεία Ουάσινγκτον ως την πλατεία Μάντισον «καταλήφθηκαν» από εμπόρους. Πέντε χρόνια αργότερα ο αριθμός των καταστημάτων άρχισε να αυξάνεται και σήμερα μάρκες όπως η Armani, Gucci, Prada, Tommy Hilfiger, Nike, Omega, Harry Winston, Chanel και Fitch αποκαλούν την Πέμπτη Λεωφόρο... «σπίτι τους»!

Αυτή η εικόνα τραβήχτηκε το 1911 και δείχνει τη διασταύρωση της Πέμπτης Λεωφόρου και της West 8th Street. Αριστερά είναι η αψίδα στην είσοδο στην Washington Square Park...Η άλλη πλευρά του δρόμου δείχνει δύο αυτοκίνητα σταθμευμένα έξω από το ξενοδοχείο Brevoort, το οποίο κατεδαφίστηκε στη δεκαετία του '50. Τμήματα αυτής της περιοχής εξακολουθούν να «καλύπτονται» από ξενοδοχεία και διαμερίσματα πολυτελείας...Μια εκκλησία βρίσκεται στη γωνία της 10th Street West και της Πέμπτης Λεωφόρου πάνω από 100 χρόνια πριν. Ένας άνδρας περιμένει να διασχίσει το δρόμο...Ένα αυτοκίνητο και μια άμαξα με άλογα βρίσκονται έξω από το ξενοδοχείο Grosvenor στην Easth 10th Street, το οποίο έκτοτε έκλεισε και τώρα ανήκει Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης...Η πρώτη Πρεσβυτεριανή Εκκλησία (αριστερά) υπάρχει ακόμη και σήμερα...Ένα τεράστιο αρχοντικό που ανήκε στον Andrew Carnegie βρισκόταν στη μία πλευρά της Ανατολικής 90ης Λεωφόρου. Σήμερα, στις γωνίες των δρόμων αυτών βρίσκονται εστιατόρια, μπαρ και καταστήματα...Το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης βρίσκεται στο κέντρο του Museum Mile. Πίσω απλώνεται το Central Park...Η Δημόσια Βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης είναι ένα από τα πιο διάσημα αξιοθέατα του Μανχάταν και ένα από τα πιο τουριστικά αξιοθέατα της πόλης...Πηγή