Σάββατο, 9 Ιανουαρίου 2016

Αυτοί είναι οι ωραιότεροι καταρράκτες στην Ελλάδα. [Εικόνες]

Τι κάνει έναν καταρράκτη φαντασμαγορικό; Το ύψος του; Η δυνατότητα να βουτήξεις στα νερά του; Το μήκος στο οποίο απλώνεται; Ο χειμώνας που παγώνει τα νερά του, θαρρείς και τον χρόνο, σε μια υποβλητική ακινησία;

Όλα αυτά, και άλλα τόσα, τα βρήκαμε σε εννέα υπέροχους καταρράκτες της Ελλάδας και τα συγκεντρώσαμε στις φωτογραφίες που ακολουθούν για να διαλέξετε –αν μπορείτε.

Ο καταρράκτης της ΈδεσσαςΛιγότερο γνωστός ως Κάρανος, που είναι το επίσημο όνομά του. Είναι ο μεγαλύτερος και εντυπωσιακότερος από τους επτά συνολικά καταρράκτες της Έδεσσας –τα νερά του πέφτουν από ύψος 70 μέτρων.

Οι καταρράκτες της ΝέδαςΣτα σύνορα Αρκαδίας-Μεσσηνίας, πέφτουν από ύψος εφτά (ο μικρότερος) και είκοσι μέτρων (ο μεγαλύτερος) και σχηματίζουν τιρκουάζ «πισίνες» ιδανικές για βουτιές στη σκιά των πλατανιών που τις κορνιζάρουν.

Η Φόνισσα στα ΚύθηραΛέγεται και καταρράκτης της Νεράιδας, διαλέγετε και παίρνετε. Θα τον βρείτε κοντά στο χωριό Μυλοπόταμο, να πέφτει από ύψος είκοσι μέτρων και να σχηματίζει μια καταγάλανη λίμνη ιδανική για βουτιές στα παγωμένα της νερά.

Ο Φονιάς στη ΣαμοθράκηΤο φαράγγι του Φονιά με τις διαδοχικές βάθρες του να μας προσκαλούν για βουτιές και τον επιβλητικό καταρράκτη στο τέλος του είναι ένας από τους βασικούς λόγους που ονειρευόμαστε τη Σαμοθράκη τους χειμώνες.

Ο Δρυμώνας της ΕύβοιαςΤα νερά του ποταμού Σηπιά πέφτουν από ύψος 15 μέτρων, σχηματίζοντας αυτόν τον μικρό πλην γοητευτικότατο καταρράκτη στη Βόρεια Εύβοια. Θα τον βρείτε τέσσερα χιλιόμετρα μετά το μοναστήρι του Όσιου Δαυίδ, στο δρόμο που ξεκινά από τις Ροβιές.

Ο Λειβαδίτης στη ΘράκηΟ μεγαλύτερος καταρράκτης των Βαλκανίων βρίσκεται 7 χιλιόμετρα έξω από το ομώνυμο χωριό, στη Θράκη. Πέφτει από ύψος 60 μέτρων, και τον χειμώνα παγώνει, μετατρέποντας τα νερά του σε εξωπραγματικούς σταλακτίτες.

Οι καταρράκτες του ΠολυλίμνιουΔεκαπέντε διαδοχικές λίμνες, βγαλμένες από την φαντασία των ζωγράφων της Αναγέννησης: άλλες πλαισιωμένες από μεγάλους καταρράκτες, άλλες μικρές πισίνες στις οποίες καταλήγουν τα νερά των ποταμιών που ακολουθούν το χωμάτινο μονοπάτι. Αυτό το μαγικό μέρος θα το βρείτε κοντά στο χωριό Χαραυγή, στα μισά περίπου του δρόμου Καλαμάτας-Πύλου.

Ο καταρράκτης στα Τζουμέρκα


Φωτό: Πάρτε τα Βουνά

Πέφτει από ύψος 90 (!) μέτρων και στολίζει το χωριό στο οποίο έχει χαρίσει το όνομά του.

Οι Καταρράκτες του Σκρα στο ΚιλκίςΓνωστοί και ως «η Σμαραγδένια Λίμνη» είναι το απόλυτα εξωτικό σκηνικό ανάμεσα στα χωριά Σκρα και Αρχάγγελος, στις πλαγιές του Πάικου.

Πηγή