Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου 2016

Ταξίδι στην πανέμορφη Κωνσταντινούπολη [Εικόνες]

Ήταν το πιο όμορφο ταξίδι που έκανα τα τελευταία χρόνια. Η έκπληξη ήρθε μπαίνοντας στην πόλη, με τους τεράστιους ουρανοξύστες. Δεν μπορούσαμε να πιστέψουμε την ανάπτυξη που έχει μια ανατολική πόλη!

Μείναμε στην περιοχή Ak saray -που σημαίνει Λευκό Παλάτι- στην παλιά Πόλη, στο ξενοδοχείο Marmaray, το οποίο κάλυπτε πλήρως τις ανάγκες μας .

Πάμε να δούμε σε κατηγορίες ποια αξιοθέτεα και ποιες εμπειρίες δεν πρέπει να χάσει ο επισκέπτης της Πόλης των πόλεων:

ΑΓΟΡΑ

Επισκεφθήκαμε τις δύο μεγαλύτερες αγορές, το Kapali Carci (=Μεγάλο Παζάρι) και την Αιγυπτιακή αγορά. Η πρώτη είναι μια τεράστια αγορά, με χιλιάδες μαγαζιά, όπου οι τιμές ξεκινούν από πολύ ψηλά με έναν στόχο: το παζάρι.

Η δεύτερη είναι διάσημη για τα μπαχαρικά και τα λουκούμια της! Πάρα πολλές ποικιλίες, πάρα πολύ καλές τιμές!

ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΑΞΙΜ

Η διασημότερη πλατεία της Πόλης. Αχανής, με απίστευτα πολύ κόσμο και ένα μεγάλο αριθμό καταστημάτων: ρούχων, φαγητών,παπουτσιών,ζαχαροπλαστείων,μπαρ κλπ.


ΒΟΣΠΟΡΟΣ

Προτείνω ανεπιφύλακτα την βόλτα με το καραβάκι στον Βόσπορο! Απλά συγκλονιστική η θέα της Πόλης! Είδαμε όλα τα μαυσωλεία των σουλτάνων, τον Ντολμά Μπαχτσέ,το μεγαλύτερο μαυσωλείο που είναι του Σουλεϊμάν Α’ του Μεγαλοπρεπούς,τα διασημότερα clubs, παλάτια κλπ.


ΠΡΙΓΚΗΠΟΝΗΣΑ

Εδώ το ευχαριστηθήκαμε διπλά. Περάσαμε οδικώς στην ασιατική πλευρά της πόλης και περάσαμε στα Πριγκηπόνησα με το καραβάκι. Η πρώτη στάση ήταν στη Χάλκη και στην Θεολογική Σχολή, όπου η συγκίνηση ήταν μεγάλη. Η μετάβαση στη Σχολή έγινε με παΪτόνι (=με άλογα). Η δεύτερη στάση ήταν στην Πρίγκηπο, για καφέ και φαγητό. Μέρη απίστευτης ομορφιάς.

ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ

Μετά από τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, μπήκαμε στην Αγία Σοφία, της οποίας η επιβλητικότητα δεν άφησε κανέναν ασυγκίνητο. Δέος και θαυμασμός για τα απίστευτα ψηφιδωτά, τις εικόνες, τα σύμβολα.


ΜΠΛΕ ΤΖΑΜΙ

Φορώντας την παραδοσιακή ενδυμασία των μουσουλμάνων και χωρίς παπούτσια μπήκαμε στο Μπλε Τζαμί, το οποίο εξωτερικά θυμίζει πολύ την Αγία Σοφία, καθώς ο Σουλτάνος ήθελε να δημιουργήσει ένα τζαμί μεγαλύτερο από το κτίσμα της Αγια-Σοφιάς, χωρίς να το καταφέρει. Πανέμορφο εσωτερικά, με πάνω από 80.000 μπλε πλακάκια να το στολίζουν.


ΜΟΝΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Μία μικρή Μονή, με άπειρες εικόνες και ψηφιδωτά, από την γέννηση της Θεοτόκου μέχρι την Κοίμηση της. Μας εξέπληξε η εικόνα του Χριστού στην είσοδο,που από όποια πλευρά και αν πας, το ένα του αυτί φαίνεται μεγαλύτερο, δείγμα ότι ακούει τα πάντα.

ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ

Θεωρήσαμε τύχη ότι είχε λειτουργία χοροστατούντος του Πατριάρχη Βαρθολομαίου και την παρακολουθήσαμε με κατάνυξη όλοι. Σημειώνω την απίστευτη γαλήνη που σου προσφέρει το μέρος. Η Στήλη Φραγγελώσεως και οι εικόνες που έχει, από τα πιο όμορφα πράγματα που έχω δει.Αυτά προλάβαμε να δούμε σε τέσσερις μέρες. Το φαγητό τους ήταν πολύ καλό, πολύ κοντά στη δική μας κουζίνα, το νερό θέλει προσοχή γιατί δεν είναι πόσιμο. Επιβάλλεται να πιείτε τσάι (κατά προτίμηση μήλο). Επισκεφθήκαμε και το show με τις Χανούμισσες, το οποίο δε μας άρεσε! Πολύ ωραία τα γλυκά τους, όμως αρκετά ακριβά. Συνεννοείστε άριστα και στα ελληνικά! Και ως κατακλείδα: Θα πάθετε σοκ από την απίστευτη καθαριότητα της Πόλης.

Αξίζει να επισκεφθείτε την Κωνσταντινούπολη. Να το κάνετε χωρίς δεύτερη σκέψη.

ΥΓ: Ευχαριστώ θερμά την ομάδα από τη Νομαρχία Σερρών για την πρόσκληση στο ταξίδι και τα Charpantidis Travels που μας εξυπηρέτησε άψογα και μας μετέφερε με ασφάλεια!

Πηγή