Τρίτη, 5 Ιανουαρίου 2016

Θέλετε να μάθετε γιατί το Λουγκανο αποκαλείται το ''Monte Carlo της Ελβετίας''; Τότε ακολουθήστε μας [Εικόνες]

Αν έχετε κουραστεί να βλέπετε τους ίδιους και τους ίδιους χειµερινούς προορισµούς, ήρθε η ώρα να µάθετε για µια πόλη που ενδεχοµένως είχατε ταυτίσει µε την άνοιξη.

Και το όνοµα αυτής; Lugano. Μια µικρογραφία της Μεσογείου στη νότια Ελβετία, κατάφερε από ένα παραλίµνιο χωριό να εξελιχθεί σε µια µοντέρνα πόλη, η οποία κλέβει την παράσταση µε το έντονο ταµπεραµέντο της και τις χιονοσκέπαστες κορυφές των Άλπεων!Χειμερινό τοπίο από το όρος Brè που «πλαισιώνει» το Lugano στα ανατολικά.

Ήταν ένα βράδυ που ένα fondue τυριών είχε την τιµητική του στο τραπέζι και έγινε η αφορµή για να στραφεί η κουβέντα στην Ελβετία. « Ελβετία είναι λίµνες, βουνά, τράπεζες και ρολόγια», υποστήριζε µε σθένος ο πολυταξιδεµένος της παρέας. Ένας άλλος σαν να συµφώνησε, υποστηρίζοντας, µάλιστα, ότι είναι µια «ξενέρωτη» χώρα, χωρίς ίχνος νυχτερινής ζωής, όπου όλα είναι υπερβολικά τακτοποιηµένα και πλουσιοπάροχα... Όχι. Ελβετία δεν είναι αναγκαστικά το συνώνυµο τραπεζών, σοκολάτας, ρολογιών και fondue. Ελβετία σηµαίνει και υπέροχα τοπία, γαλήνη, αρχοντιά. Και δεν είχα πιο αντιπροσωπευτικό παράδειγµα να επικαλεστώ για να «τουµπάρω» τις απόψεις τους από το Lugano!

Καρτποσταλική οµορφιάΑυτή η µικρή πόλη, στα νοτιοανατολικά της Ελβετίας, στα σύνορα µε την Ιταλία, έχει το χάρισµα να γίνεται... έρωτας µε την πρώτη µατιά. «Ξαπλωµένη» στις όχθες της λίµνης Lugano, ανάµεσα στις διάσηµες λίµνες Maggiore και Como, ξεχωρίζει µε το έντονο ιταλικό ταµπεραµέντο της, αφού αποτελεί τη µεγαλύτερη ιταλόφωνη πόλη της Ελβετίας στο καντόνι Ticino. Tο Lugano δανείζεται την ονοµασία του είτε από τη λατινική λέξη «lucus», που σηµαίνει «δάσος» ή «ιερό δάσος», είτε από τη γαλατική «locovanno», που στα ελληνικά αποδίδεται ως «κάτοικος λίµνης».Κι αν τώρα αναρωτιέστε τι σχέση έχουν οι Γαλάτες, την απάντηση δίνει η ιστορία του, που ξεκινά από την εποχή των Ετρούσκων, των Γαλατών και των Ρωµαίων. Κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα, η περιοχή αποτέλεσε το «µήλον της έριδος» ανάµεσα στo Como και το Μιλάνο, που αµφότερα το διεκδικούσαν. Το 1803 θα ήταν ένας σταθµός στην ιστορία του, καθώς µε την Πράξη της Μεσολάβησης, ο Ναπολέων Βοναπάρτης επικύρωσε την κατάργηση του καντονιού του Lugano. Ποιος να το φανταζόταν ότι από ένα µικρό χωριό, µε κύρια απασχόληση το εµπόριο βοοειδών, σήµερα θα αποτελούσε το τρίτο µεγαλύτερο τραπεζικό κέντρο της Ελβετίας, µετά τη Ζυρίχη και τη Γενεύη! Σκεπασµένο στωικά από το κατάλευκο πέπλο του χιονιού, περιτριγυρισµένο από ένα επιβλητικό αλπικό σκηνικό, µε τις οροσειρές Brè ανατολικά, San Salvatore δυτικά, Generoso στη νοτιοανατολική ακτή της λίµνης και το Monte San Giorgio στα νότια της λίµνης, προσφέρεται για... δράση και απόδραση από τα συνηθισµένα και γίνεται ο ιδανικός προορισµός ακόµα και για ένα τριήµερο!Γεµάτο πάρκα, µουσεία και galleries, γουστόζικα hot spots, υπερπολυτελείς boutiques, παλιά και νέα ατµοσφαιρικά cafés, ιταλικά εστιατόρια, και µε δυνατό χαρτί την ενέργεια µιας φοιτητούπολης, (είναι η έδρα του Πανεπιστηµίου Ticino), αλλά και ξενοδοχεία που αποτελούν πόλο έλξης διασηµοτήτων, δίνει απάντηση στο ερώτηµα γιατί αποκαλείται συχνά το «Μonte Carlo της Ελβετίας». Θέλετε κι άλλα; Τότε ακολουθήστε µας!

Τι να δείτεΤο πάρκο Ciani και η επιβλητική πύλη προς τη λίμνη!

Επειδή, λοιπόν, η βόλτα προοιωνίζεται µεγάλη, ντυνόµαστε καλά, µια και ο χειµώνας δεν αστειεύεται, παρόλο που θεωρείται από τις θερµότερες πόλεις της Ελβετίας, και ξεκινάµε... Κάνουµε πρώτα έναν ξένοιαστο περίπατο στην καρδιά της πόλης και στο Parco Civico, (Riva Albertolli, tel. +41 58 8666600, ανοιχτά τη χειµερινή περίοδο 06:00-21:00) στις όχθες της λίµνης, µε σήµα κατατεθέν την πελώρια καγκελόπορτα που οδηγεί σε µια αχανή έκταση η οποία χωρίζεται σε δύο περιοχές...Ο συνδυασμός της γαλήνιας λίμνης και των χιονισμένων βουνών μας γεμίζει με μοναδικές εικόνες!

Στην πρώτη κάνει την έκπληξη η µεγαλόπρεπη ροζ Villa Ciani (χτισµένη το 1840 από τους εύπορους αδελφούς Ciani, σήµερα φιλοξενεί κατά καιρούς καλλιτεχνικές εκθέσεις). Η ροµαντική ατµόσφαιρα µας ταξιδεύει στην... ιταλική εξοχή, µε καταπράσινα παρτέρια (απαγορεύεται ρητώς το κόψιµο λουλουδιών) που εναλλάσσονται µε φιδωτά σχέδια από λουλούδια, δέντρα και θάµνους απ’ όλο τον κόσµο! Η υπόλοιπη έκταση του πάρκου εκτείνεται από την προβλήτα στον ποταµό Cassarate και διατηρεί τη δική της προσωπικότητα, µε δρυς, σφεντάµια και πελώρια πλατάνια να έχουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο, µαζί µε την παιδική χαρά όπου παίζουν ανέµελα τα παιδάκια.Στην ίδια έκταση δεσπόζει η βιβλιοθήκη Cantonale και το Museo Cantonale di Storia Naturale (Viale Carlo Cattaneo 4 - cp, tel. +41 918154761, καθ. 09:00-12:00 & 14:00-17:00). Aξίζει µια στάση για να θαυµάσουµε έναν τεράστιο αριθµό από εντυπωσιακά πετρώµατα, απολιθώµατα, ευρήµατα ορυκτολογίας και παλαιοντολογίας, ακόµα και βοτανικής και µυκητολογίας. Ακολουθώντας την ευθεία του δρόµου περνάµε από τους κήπους Belvedere, που είναι πληµµυρισµένοι από φασκόµηλα, ροδόδεντρα και ιαπωνικά σφεντάµια, τα οποία συνδυάζονται µοναδικά µε τα υπαίθρια γλυπτά σύγχρονων τοπικών καλλιτεχνών και αποτελούν ακόµα µία µικρογραφία του «παραδείσου».

Οι λάτρεις των τεχνών σπεύδουν στο Museo d’Arte della Svizzera Italiana - Sede Palazzo Reali (Via Canova 10, tel. +41 (0) 91 8157971, www.masilugano.ch, ανοιχτά Τρ. 14:00-17:00, Τετ.-Κυρ. 10:00-17:00), ένα από τα σηµαντικότερα µουσεία της πόλης, που αποτελεί συγχώνευση των Museo d’Arte Cantonale και Museo d’Arte di Lugano.

Συγκεκριµένα, στο Palazzo Reali –τον ιστορικό χώρο του Μουσείου d’Arte Cantonale– ο επισκέπτης εντυπωσιάζεται από τις σηµαντικές συλλογές έργων τέχνης που χρονολογούνται από τον 15ο έως τα µέσα του 20ού αιώνα. O παλµός της καλλιτεχνικής ζωής της πόλης χτυπά δυνατά και σε ένα µουσείο που άνοιξε τις πύλες του µόλις τον περασµένο Σεπτέµβριο.

Το Museo d’Arte della Svizzera Italiana, Sede LAC (Piazza Bernardino Luini 6, tel. +41 (0)58 866 42 00, www.masilugano.ch), έκτασης 180.000 τ.µ., εκτός από τις αίθουσες µε συλλογές σύγχρονης τέχνης (Τρ., Τετ. & Κυρ. 10:30-18:00, Πέµπ., Παρ., Σάβ. 10:00-21:00) περιλαµβάνει χώρο συναυλιών και θέατρο.

Ακόµα ένας εµβληµατικός χώρος πολιτισµού, ιδανικός για εκείνους που θέλουν να πάρουν µια γεύση από τις τέχνες του 20ού και 21ου αιώνα, µε πάνω από 500 έργα, µεταξύ άλλων πίνακες Ιταλών και Γάλλων ζωγράφων, αντιπροσωπευτικά δείγµατα κινηµάτων όπως ο φουτουρισµός, η Nouveau Réalisme και η Arte Povera, είναι το Spazio - 1 Collezione Giancarlo e Danna Olgiati (Riva Caccia 1, tel. +41 (0) 91 9214632, www.collezioneolgiati.ch, ανοιχτά Παρ.-Κυρ. 11:00-18:00 ).
ΓΛΥΚΙΑ ΖΩΗ ΣΤΟ LUGANO...

Η ζωή του Lugano, όµως, δεν είναι µόνο µουσεία και galleries αλλά και η ενέργεια της ίδιας της καθηµερινότητας, που δίνει έντονο το παρών της στις 10 πλατείες που βρίσκονται στην καρδιά της πόλης, µε σήµα-κατατεθέν την Piazza della Riforma, όπου νεοκλασικά κτήρια αποπνέουν µια απαράµιλλη αρχοντιά. Επιπλέον, στην πόλη δεσπόζει και ο καθεδρικός ναός του Αγίου Λαυρεντίου (Cattedrale di San Lorenzo), που ιδρύθηκε τον πρώιµο Μεσαίωνα, ανοικοδοµήθηκε στα τέλη του 15ου αιώνα και αποτελεί την έδρα της Επισκοπής του Lugano.Στο τέλος της πιο εµπορικής οδού, της Via Nassa, θα συναντήσουµε ακόµα έναν εµβληµατικό ναό, τη Santa Maria degli Angioli, που γαληνεύει τη µατιά µας µε τις πανέµορφες τοιχογραφίες του 16ου αιώνα, τη Σταύρωση και τον Μυστικό Δείπνο του Bernadino Luini, ενός µαθητή του Leonardo da Vinci. Αφού... λιώσουµε τις σόλες των παπουτσιών µας στο περπάτηµα, το επόµενο must είναι η περιπέτεια εν πλω… στη λίµνη Lugano, ειδικά µε το βραδινό δροµολόγιο, για να νιώσουµε τη νυχτερινή µαγεία ή για να ταξιδέψουµε µέχρι το πανέµορφο ψαροχώρι Gandria, στη βόρεια όχθη της λίµνης.Δεν γίνεται να φύγουµε από το Lugano χωρίς να κάνουµε έναν... γύρο της λίµνης, µε τα γραφικά χωριουδάκια της. Τα ferry boats εκτελούν δροµολόγια που διαρκούν από 30΄ έως 5 ώρες (ενώ µερικά από αυτά προσφέρουν και ποτό ή φαγητό και χορό, και στάσεις στα παραλίµνια χωριουδάκια). Οι τιµές ποικίλλουν, ανάλογα µε την εκδροµή (www.lakelugano.ch). Μια ολοκληρωµένη γεύση από Lugano θα αποκοµίσουµε και... από ψηλά.

Στο γεµάτο καστανιές Monte Brè, το µικρό βουνό µε το οµώνυµο χωριουδάκι ανατολικά του Lugano, η φωτογραφική µηχανή θα πάρει φωτιά προκειµένου να κρατήσει κάτι από τη µαγεία της θέας στη λίµνη, αλλά και τις Άλπεις. Η πρόσβαση εκεί γίνεται µε λεωφορείο και τελεφερίκ (το οποίο θα ανοίξει πάλι στις 12 Μαρτίου 2016). Στο βουνό Monte San Salvatore την παράσταση κλέβει το απαράµιλλης αισθητικής αλπικό τοπίο, το οµώνυµο µουσείο, που ιδρύθηκε το 1999, αλλά και η εκκλησία στην κορυφή που ατενίζει την πόλη και τη λίµνη, µια θέα που κόβει την ανάσα!Οι λάτρεις της πεζοπορίας και της εξερεύνησης αφήνουν την ευκολία του τελεφερίκ... και προτιµούν να περπατήσουν σχεδόν δύο ώρες στο µονοπάτι που ξεκινά από τα περίχωρα του Lugano και φτάνει µέχρι την άλλη πλευρά, όπου το γραφικό χωριό Morcote µαγεύει τον επισκέπτη. Πριν αφήσουµε πίσω µας το Lugano, και σε περίπτωση που έχουµε επιλέξει την άνοιξη ή το φθινόπωρο για να το επισκεφθούµε, οπωσδήποτε αξίζει να κάνουµε µια βόλτα στο Morcote για να δούµε το διάσηµο πάρκο The Scherrer. Το εκπληκτικό αυτό µέρος δανείζεται την ονοµασία του από τον Arthur Scherrer, τον άνθρωπο που το αγόρασε και το διαµόρφωσε αναδεικνύοντάς το σε ένα σπάνιο στολίδι, το οποίο σήµερα προσελκύει πλήθος κόσµου. Ο ίδιος ήταν ένας παθιασµένος κηπουρός που στα ταξίδια του ανά την υφήλιο συγκέντρωνε σπάνια φυτά, που φύτευε στη συνέχεια εδώ. Το πάρκο χωρίζεται σε δύο τµήµατα: το πρώτο ξεχωρίζει για τη µεσογειακή ατµόσφαιρα και το δεύτερο για την ασιατική µε σήµα-κατατεθέν το πανέµορφο teahouse και τα ασιατικά έργα τέχνης που συνυπάρχουν αρµονικά µε το απαράµιλλο τοπίο. (Parco Scherrer, Vicinanze lungolago, tel. +41 (0) 91 9962125, ανοιχτά 15 Μαρτίου-31 Οκτωβρίου, τους χειµερινούς µήνες είναι κλειστό). Για τα παιδιά αλλά και για όσους θέλουµε να ξαναγίνουµε για λίγο... παιδιά, µια στάση στο περίφηµο Swissminiatur (6815 Melide-Svizzera, +41 91 640 10 60, www.swissminiatur.ch) επιβάλλεται. Είναι ένα πάρκο 14 στρ., στις όχθες της λίµνης, που αποτελεί µικρογραφία των σηµαντικότερων κτηρίων και µνηµείων της πόλης αλλά και των σιδηροδροµικών σταθµών, του τελεφερίκ και των σκαφών, όλα σε αναλογία 1:25! Επίσης εδώ λειτουργεί και café-εστιατόριο. Η πρόσβαση γίνεται είτε ακτοπλοϊκώς από το Lugano (www.lakelugano.ch) είτε µε το τρένο από τον σιδηροδροµικό σταθµό του Lugano, όπου θα αποβιβαστείτε στον σταθµό του Melide, που απέχει µόλις 200 µ. από το Swissminiatur. (Ανοιχτά: Καθηµερινά 13:00-16:00 για τη χειµερινή περίοδο, 11 Ιανουαρίου -11 Μαρτίου 2016, οικογενειακή κάρτα €50, φοιτητές και ενήλικες άνω των 65 €13).

ΠΟΥ ΝΑ ΦΑΤΕ

Η γαστρονοµική σκηνή του Lugano δεν επιδέχεται συγκρίσεων. Λιλιπούτειες trattorias –και όχι µόνο– υπόσχονται µια γευστική εµπειρία που συµβάλλει στο να γίνει το ταξίδι µας εδώ αξέχαστο. Μια πολύ καλή απόδειξη είναι το Pasta e Pesto, από τις τελευταίες αφίξεις της πόλης, στην κεντρική οδό Via Cattedrale, όπου συνωστίζονται ντόπιοι και τουρίστες για να απολαύσουν χειροποίητη pasta σε more than fair τιµές, µε εξαιρετικές ιταλικές πρώτες ύλες! (Via Cattedrale 16, tel. +41 (0) 91 9226611, www. pastaepesto.com) Ακόµα ένας ξακουστός «σταθµός» στη γεύση είναι και το La Cucina di Alice, µε το ζεστό σκηνικό του και τις µοντέρνες πινελιές, που µόλις καλωσόρισε το χειµερινό µενού µε βάση αντίστοιχες πρώτες ύλες όπως τα άγρια µανιτάρια (Riva Vela 4, tel. +41 (0) 91 922 0103, www.lacucinadialice.ch, καθηµερινά 08:30-00:00). Τους ουρανίσκους ξέρει να ιντριγκάρει και το Ristorante Deseo (Via Luigi Canonica 5, +41 91 9233766, www.deseo.restaurant) που φηµίζεται για τις εξαιρετικές paellas του!

ΠΟΥ ΝΑ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΕΤΕ
Δεν γίνεται να φύγουµε από το Lugano χωρίς να ξαποστάσουµε για έναν αρωµατικό café ή για ένα απογευµατινό aperitif ή γλυκό στο θρυλικό Grand Café al Porto (Δευτ.-Σαβ. 08:00-18:30, Via Pessina 3, tel. +41 919105130, www.grand-cafe-lugano.ch), που στέκει στο κέντρο από το 1803, ενώ από τα τραπέζια του έχουν περάσει επιφανείς πολιτικοί και καλλιτέχνες. Κι όταν πέσει το σκοτάδι στην πόλη, τι καλύτερο από το να απολαύσουµε το χειµωνιάτικο σκηνικό µε ένα ποτήρι κρασί και καλή παρέα, τιµώντας και το Ticino, που τόσο φηµίζεται για την οινοπαραγωγική δραστηριότητα και τα κρασιά ποικιλίας Merlot, µε πρώτο και καλύτερο το Selezione d’Ottobre by Matasci. Και βέβαια, µια στάση για φαγητό στο Bottegone del Vino (Via Massimiliano Magatti 3, tel. +41 91 9227689) είναι απαραίτητη, για να δοκιµάσουµε µοσχαράκι µε πουρέ πατάτας ή χειροποίητα νιόκι γεµισµένα µε pesto βασιλικού.

ΠΟΥ ΝΑ ΨΩΝΙΣΕΤΕ

Βαδίζοντας στην κεντρική Via Cattedrale, ευχάριστη έκπληξη είναι µαγαζάκια µε γουστόζικες αντίκες αφρικανικής τέχνης. Αν θέλουµε να φυλάξουµε σε µια ακρούλα της βαλίτσας µια γεύση από την παράδοση του Lugano, τότε σπεύδουµε στον παράδεισο των delicatessen, που δεν είναι άλλος από το Gabbani, στην καρδιά της πόλης, µε εξαιρετικά ντόπια αλλαντικά, κρασιά, τυριά, γλυκίσµατα και ολόφρεσκα αρτοσκευάσµατα – must taste τα µοσχοµυριστά panini! (Domenico Gabbani, via Pessina, tel. +41 (0)91 911 30 80, www.gabbani.com). Αν από την άλλη θέλουµε να κάνουµε window ή κανονικό shopping, η εµπορική οδός Via Nassa εντυπωσιάζει µε τις υπερπολυτελείς boutiques και αποκλείεται να µην µπούµε στον πειρασµό...!

ΠΟΥ ΘΑ ΜΕΙΝΕΤΕ

• Επειδή µια αξέχαστη απόδραση δεν σηµαίνει µόνο µνηµεία και ενδιαφέρουσες δραστηριότητες αλλά και καλά ξενοδοχεία, ιδανική πρόταση είναι το ολοκαίνουριο Hotel City Lugano (Via G. Bagutti 4 CH , tel. +41 91 222 09 00, www. hotelcitylugano.ch), µε µοντέρνο design, σε κοντινή απόσταση από τις συγκοινωνίες και τα σηµαντικότερα αξιοθέατα της πόλης. Διαθέτει άνετα δωµάτια µε free Wi-Fi, mini bar, µια πανέµορφη αίθουσα πρωινού και ταράτσα για τις ηλιόλουστες ηµέρες. Από €140.

• Για τους λάτρεις του κλασικού και της πολυτέλειας, η τέλεια πρόταση διαµονής δεν είναι άλλη από το Hotel Splendide Royal (Riva Antonio Caccia, 7, tel. +41 (0) 919857711, www.splendide.ch) σε ένα ιστορικό κτήριο της πόλης, µε ασύγκριτη θέα στη λίµνη και τα βουνά San Salvatore και Bré. Το επιλέγουν πολλοί διάσηµοι για την κοµψότητα, τη διακριτική πολυτέλεια και την ατµόσφαιρα εποχής. Διαθέτει 47 Deluxe rooms, 39 Superior, 7 σουίτες (µε free Wi-Fi, χρηµατοκιβώτιο, είδη και καλλυντικά µπάνιου, παντόφλες, flat screen TV ,mini bar). Από €350. Επιπλέον, στις εγκαταστάσεις του περιλαµβάνει ένα από τα πιο ονοµαστά εστιατόρια της πόλης, το La Veranda, µε παραδοσιακά πιάτα ιταλικής γαστρονοµίας που απογειώνονται µέσα από δηµιουργικές πινελιές,... µε θέα τη λίµνη. (Καθηµ. γεύµα 12.00-14:30, δείπνο 19.00- 22.30).ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΤΕ

Με Swiss (www.swissair.com) µέσω Ζυρίχης, από €300 µε επιστροφή. (Το αεροδρόµιο απέχει 6 χλµ. από το κέντρο της πόλης).

ΝΟΜΙΣΜΑ: Ελβετικό φράγκο (€1 = 1,1 CHF)

ΚΩΔΙΚΟΣ ΚΛΗΣΗΣ: +41

ΓΛΩΣΣΑ: Ιταλική

ΔΙΑΦΟΡΑ ΩΡΑΣ: -1

ΠΡΕΣΒΕΙΑ: Αρµόδια η Πρεσβεία της Ελλάδας στη Βέρνη (Weltpoststrasse 4, Postfach 72, + 41 31 3561414, www.mfa.gr/bern) και το Άµισθο Προξενείο Lugano (Via F. Pelli 12 +4191 9211601).

ΙΔΑΝΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ: Όλον το χρόνο.

Πηγή