Κυριακή, 3 Ιανουαρίου 2016

To Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού… μεγάλωσε! Τι καινούριο θα δουν οι χιονοδρόμοι τη νέα σεζόν; [Εικόνες]

Ήρθε η στιγµή να γνωρίσουµε το πραγµατικό... µεγαλείο του Παρνασσού!

Με τα σύγχρονα έργα η σύνδεση Κελάρια-Φτερόλακκα ανοίγει νέα... χιονοδροµικά πεδία που θα αλλάξουν τα µέχρι τώρα δεδοµένα και θα µας συστήσουν για πρώτη φορά άγνωστες πλευρές του βουνού!

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΠΙΣΤΕΣ

Στο www.parnassos-ski.gr υπάρχει ζωντανή σύνδεση µέσω καµερών τοποθετηµένων στις πίστες, ενώ, εναλλακτικά, έγκυρη ενηµέρωση
παρέχεται στο Χ.Κ.Π. Κελάρια: 22340 22693-5 Φτερόλακκα: 22340 22700 Site: www.snowreport.gr
LETS GO
Ζει στον δικό του... κόσµο, στα 2.240 µ., «αναπνέει» στους µείον βαθµούς Κελσίου και αποζηµιώνει κάθε επισκέπτη από την πρώτη στιγµή... Βουνοκορφές ντυµένες στα λευκά, η απόλυτη σιωπή, παγωµένος αέρας, ανάλογα τα τερτίπια του καιρού, το Χ.Κ.Π. αλλάζει µορφές και «διαθέσεις», άλλοτε πιο φιλικό και άλλοτε πιο άγριο, παραµένοντας πάντα το ίδιο προκλητικό! Η κατάβαση σε κάποια από τις πίστες του είναι... εθισµός, αδρεναλίνη για τους fans και πρωτόγνωρη εµπειρία για τον αµύητο! Άλλωστε, το βουνό τα εξισώνει όλα... Γιατί, ακόµα κι αν δεν είσαι δεινός σκιέρ, η εµπειρία ξεκινά από την ώρα που θα ανεβείς στην 8θέσια τηλεκαµπίνα και αυτή θα σε µεταφέρει µέχρι την κορυφή, ένα βήµα πιο κοντά στον... ουρανό! Άραξε στο chalet απολαµβάνοντας µια αχνιστή σοκολάτα και θαύµασε τις εντυπωσιακές καταβάσεις στις χιονοσκέπαστες πίστες!
NEW SKI REPORT


Πέρσι ο πιο σύγχρονος αναβατήρας της Ευρώπης σε ελληνικό βουνό ήταν πραγµατικότητα, αλλάζοντας τα µέχρι τώρα δεδοµένα του αρτιότερου και πιο σύχρονου χιονοδροµικού κέντρου της χώρας! Η δεύτερη φάση αναβάθµισης περιλαµβάνει το έργο που αφορά την εξυγίανση αναβατήρων στη Φτερόλακκα. Πιο συγκεκριµένα, την αντικατάσταση της «Ήρας» µε ολοκαίνουρια σύγχρονη καµπίνα που µπορεί να µεταφέρει 480 άτοµα την ώρα. Στο ίδιο πλαίσιο είναι και η αντικατάσταση των 2 αποσπώµενων «Ερµής» και «Ηνίοχος», που αποτελούν µαζί τον συνδετικό κρίκο Φτερόλακκα-Κελάρια. Ποιο θα είναι όµως το όφελος; Σαφώς η συνολική... αξιοποίηση του χιονοδροµικού πεδίου του Παρνασσού. Μετά την ολοκλήρωση του πρώτου άξονα που αφορούσε στην περσινή αντικατάσταση της «Αφροδίτης» και του «Βάκχου» (8θέσια καµπίνα και 6θέσιο καρεκλάκι) τύπου Combi, που φτάνουν κατευθείαν (µε στάση στα Κελάρια) στην κορυφή του «Βάκχου», στο µισό χρόνο απ’ ό,τι µέχρι τώρα, και µε τη φετινή εξίσου µεγάλη επένδυση, οι χιονοδρόµοι θα µπορούν πλέον να αντιληφθούν όλο το µεγαλείο του βουνού αλλά και να αξιοποιήσουν διαδροµές αλπικής οµορφιάς µέσα στα έλατα (όπως η διαδροµή της «Ήρας»). Είναι σηµαντικό να τονιστεί ότι η περσινή αλλαγή στα Κελάρια λειτούργησε σε πιλοτικό στάδιο. Φέτος διασφαλίζεται η αποτελεσµατικότερη χρήση των υποδοµών του κέντρου, καθώς υπάρχει πλέον η εµπειρία αλλά και η «παιδεία» των χιονοδρόµων!

Όσο για την 3η φάση του έργου, προβλέπεται η δηµιουργία Αιολικού Πάρκου, ώστε το Χ.Κ.Π. να αυτοεξυπηρετείται ενεργειακά, κάτι που θα έχει θετική επίπτωση στη βιώσιµη λειτουργία και την εξασφάλιση πόρων.
ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ Χ.Κ. ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ• Σύνδεση Φτερόλακκα-Κελάρια µέσα στον µισό χρόνο από οτι µέχρι σήµερα.

• Άµεση πρόσβαση στη Φτερόλακκα από το parking της (στα 1.650 µ.) µε τριθέσιο ολοκαίνουριο αναβατήρα (7).

• Στο πεδίο των χιονοδρόµων που επέλεγαν µόνο τα Κελάρια, προστίθενται πλέον και οι 4 πίστες της Φτερόλακκας (6, 7, 10, 14).

• Πλατό αρχαρίων, µε συρόµενο baby lift (µε συρόµενες άγκυρες έλξης ή «πιατάκια», µήκους 200 µ.) στα 2.250 µ.

• Mε τον συρόµενο αναβατήρα στη «Σαχάρα» άνοιξε µια νέα προοπτική για τους απαιτητικούς χιονοδρόµους, σε ένα σηµείο του βουνού που δεν είχε αξιοποιηθεί µέχρι σήµερα.

• Φέτος ακούγεται και πάλι η ανάγκη αξιοποίησης του Χιονοδροµικού Κέντρου και τους θερινούς µήνες, µε εναλλακτικές δραστηριότητες.
CHALETS

Στα χιονοδροµικά λειτουργούν δύο chalets. Το ένα στα Κελάρια και το άλλο σε απόσταση 10΄, στη Φτερόλακκα (τα ανέλαβε φέτος µετά από διαγωνισµό η Quality Tasty A.E). Στο πρώτο φτάνουµε αποκλειστικά µε την κλειστή τηλεκαµπίνα, ενώ αυτό στη Φτερόλακκα είναι προσβάσιµο απευθείας και µε αυτοκίνητο. Τέλος, υπάρχει snow bar (καφέ µε κυλικείο) στον τερµατικό σταθµό στον «Βάκχο» και ένα στη Φτερόλακκα!
ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ...

• Στα 1.950 µ. η µετάβαση στο 6θέσιο καρεκλάκι πραγµατοποιείται µε κυλιόµενο διάδροµο, για περισσότερη ασφάλεια των αρχαρίων.

• Στα 1.750 µ. η επιβίβαση πεζών και χιονοδρόµων γίνεται πλέον από διαφορετικές διόδους, έτσι ώστε να µην υπάρχει εµπλοκή για τον τελικό προορισµό.

• Στα Κελάρια η πρόσβαση µέχρι τη γέφυρα (στο chalet) γίνεται µε ασφάλεια µέσω της υπόγειας διόδου από τον υποσταθµό στα 1.950 µ.

• Λειτουργούν δύο fun parks, σε Κελάρια και Φτερόλακκα. Oι πίστες «Ηνίοχος» (Νο6), «Ηρακλής» (Νο8), «Οδυσσέας» (Νο9) & «Βάκχος» (Νο2) είναι πιστοποιηµένες από τη Διεθνή Οµοσπονδία Χιονοδροµίας (F.I.S. Homologation) για τη διοργάνωση διεθνών αγώνων σκι.
ΕΝΟΙΚΙΑΣΗ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥΑν έχετε αυτοκίνητο, προµηθευτείτε τον εξοπλισµό σας από κάποιο κατάστηµα στην Αράχωβα είτε στο Λιβάδι. Oι τιµές κυµαίνονται από €15-€18, ανάλογα µε το µοντέλο και τη χρονολογία. Με αυτό τον τρόπο θα αποφύγετε την πιθανή ουρά στο Χιονοδροµικό, ωστόσο θα χρειαστεί να τον µεταφέρετε από το αυτοκίνητο µέχρι τις πίστες. Αν επιλέξετε το Χιονοδροµικό, υπάρχει ειδικός χώρος στη βάση στα Κελάρια και στα chalets.
Τιµοκατάλογος ενοικιάσεων

Σετ σκι αρχαρίων €15, σετ σκι advanced/race €20, πέδιλα €10, µπότες €8, µπαστούνια €5.

Σετ snowboard €20, σανίδα snowboard €15, µπότες snowboard €8, έλκηθρο €10-12, αντιανεµικό σετ €6.
Μάς άρεσε...

• Που παρέχονται υποχρεωτικά κράνη σε παιδιά ηλικίας 3-14 ετών.

• Που τα ειδικά µηχανήµατα, µε τα οποία ρυθµίζονται οι δέστρες, είναι πιστοποιηµένα µε ΙSO, ώστε να εξασφαλίζεται η απόλυτη ασφάλεια του χρήστη.

• H δυνατότητα για service σε ειδικό χώρο στα Κελάρια.

• H καθηµερινή απολύµανση στις µπότες, οι οποίες µετά τη χρήση περνούν από αυτόµατα µηχανήµατα αντιβακτηριδιακής ροής.
ΣΧΟΛΕΣ ΣΚΙ

• Σχολή Πάππος-Μπαλντούµης

Τ. 22670 31552, www.skischool.gr

Η πρώτη σχολή που άνοιξε στην Ελλάδα, το 1977, στα Κελάρια, αυτή των Πάππου-Μπαλντούµη, είναι πρωτοπόρα και καινοτόµα στη διάδοση του αθλήµατος και η µοναδική µε πιστοποίηση! Προσφέρει ποικιλία µαθηµάτων (σκι, ορειβατικό σκι, snowboard ή ski racing) για όλες τις ηλικίες και όλα τα επίπεδα, ενώ το δυναµικό της αποτελείται από πτυχιούχους, πιστοποιηµένους εκπαιδευτές. Ιδρύθηκε από πρωταθλητέςΕλλάδας και µέλη της Εθνικής οµάδας – δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι είναι γνωστή ως «σχολή των πρωταθλητών», καθώς λειτουργεί και η αγωνιστική ακαδηµία, που εκπαιδεύει αθλητές. Υπάρχουν πολλές εναλλακτικές όσον αφορά στις επιλογές µαθηµάτων, από ατοµικά µέχρι γκρουπ 8 ατόµων –παρέες, οικογένειες–, πακέτα προσφορών, αλλά και προγράµµατα της ακαδηµίας!

Στα συν, ο ετήσιος ανοιχτός αγώνας PABA bear Ski Cup για παιδιά προ-αγωνιστικής ηλικίας που διοργανώνει, σύµφωνα µε τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

• Σχολή σκι Μπούµπας

Κρατήσεις µαθηµάτων, Μ. 6946 291039

Μια από τις πρώτες σχολές σκι, δραστηριοποιείται από το 1982! Ο ιδρυτής της, ο Γιάννης Μπούµπας, είναι διπλωµατούχος της Εθνικής Σχολής Χιονοδροµίας και Αλπινισµού της Γαλλίας, ενώ οι έµπειροι και εξειδικευµένοι δάσκαλοι που αναλαµβάνουν να εκπαιδεύσουν τους χιονοδρόµους είναι πτυχιούχοι και πρωταθλητές στο σκι. Τιµή µαθηµάτων: €40/άτοµο για 1 ώρα, γκρουπ 2 ατόµων €25/άτοµο και 3 ατόµων €20/άτοµο.
ΣΗΜΑΝΣΗ ΓΙΑ ΑΡΧΑΡΙΟΥΣ
Τι σηµαίνουν τα χρώµατα στις πίστες;

Πράσινο: Μόνο τα πλατό εκµάθησης αρχαρίων, µε baby-lift σε Κελάρια και Φτερόλακκα. Είναι πολύ εύκολες.

Μπλε: Eύκολες

Κόκκινο: Mέτριας δυσκολίας

Μαύρο: Δύσκολες

Κίτρινο: Xιονοδροµική διαδροµή
TIMΕΣΟι τιµές παραµένουν για 8η χρονιά σταθερές!

Ηµερήσια κάρτα για πρόσβαση στα lifts: €30

Ηµερήσια φοιτητική κάρτα: €24

Ειδικό εισιτήριο για αρχάριους (είσοδος για µερική χρήση αναβατήρων): €18

Απογευµατινό (µετά τις 13:00): €23

Μαθητικό (5-17 ετών): €15

Ηµερήσια κάρτα µη χιονοδρόµου (για chalet):€10

Συµβολική είσοδος για ΑµεΑ: €1

Υπάρχουν ετήσιες/πολυήµερες/οικογενειακές κάρτες.

NΟΤΕ: Για τις καθηµερινές (Δευτ.-Παρ.) υπάρχει έκπτωση 50% στις παραπάνω τιµές.

SMART TIPS


ˆΚάθε Σάβ. λειτουργεί, καιρού επιτρέποντος, 08:00-20:00.

æHotel ticketing. Προµηθευτείτε το εισιτήριό σας από τα ξενοδοχεία της Αράχωβας. Υπάρχει έκπτωση 50% για παιδιά και εφήβους έως 17 ετών.

” Για εισιτήρια 4µελούς οικογένειας, το δεύτερο παιδί είναι δωρεάν.

“Ηλεκτρονική πώληση των εισιτηρίων, αν έχουµε την πλαστική κάρτα RFID (€3), στην οποία µπορεί να «φορτωθεί» το εισιτήριο, αποφεύγοντας τις ουρές. Δεν γίνεται προκράτηση αλλά απευθείας αγορά µε άµεση ενηµέρωση του συστήµατος. Το µόνο που χρειάζεστε είναι πιστωτική κάρτα, καθώς και την πλαστική επαναχρησιµοποιούµενη RFID, στην οποία «φορτώνονται» όλες οι κατηγορίες εισιτηρίων.

Τip: 10% έκπτωση όταν η απόκτηση του εισιτηρίου γίνεται online.

• Το Χ.Κ.Π. προσφέρει έκπτωση 20% σε όσους επιλέγουν να έρθουν µε τα ski buses!

• Μπορούµε να πάρουµε µαζί στο βουνό το τετράποδό µας.

Πηγή